Sassanian Empire

 

Forside

Mønter

Sassanien Empire som officielt er kendt som Empire of Irans (Middlepersian) og var det sidste persiske kejserlige dynasti før Islam begyndte sin voldsomme fremfærd i midten af det 7. århundrede e.c. Det fik sit navn efter House of Sasan – det officielle rige var kendt i perioden fra ca år 224 e.c. indtil sammenbruddet skete i de sidste år op mod år 651 e.c. Dette gør det til det længstvarende persiske dynasti. Der er dog indikationer på at starten af imperiebegyndelsen lå op til 2-300 år tidligere, men dette er ikke officielt bekræftet. Dog kan man selvfølgelig påstå, at Partherne som var det foregående folkefærd har været så meget indgroet i Sasaniernes befolkningsgrundlag, at der er en lidt glidende overgang mellem de to grupper. Uanset hvad så blev det persiske rige genetableret som supermagt sideværts med det græsk-romerske rige. Den officielle grundlægger af riget var Ardashir d. 1. sm var en lokal iransk hersker, som steg til vejrs på bekostning af Parthernes svækkede tilstand efter at de havde ligget i krig med romerne og i et afgørende slag vandt Ardashir over Arthabanus d. 4 i et slag stedbestemt til  Hormodzgan i 224og satte sig for at generobre det tidligere iranske område                             I sin største udstrækning omfattede det sasanske imperium hele nutidens  Iran og Irak strakte sig fra det østlige Middelhav (herunder Anatolien og Egypten) til Pakistan og fra dele af det sydlige Arabien til  Kaukasus og Tyrkiet samt inkluderede det nuværende Egypten. Perioden med Sasanisk styre betragtes som et højdepunkt i Irans historie og var på mange måder toppen af den gamle Iranske kultur før det hele blev undermineret af den muslimske erobring og efterfølgende Islamisering. Sasanerne tolererede deres befolknings forskellige trosretninger og kulturer og man havde udviklet et centraliseret regeringsbureukrati , fik tingene til at glide, samtidig med at der blev bygget store monumenter og offentlige arbejder iværksat samtidig med at man byggede kultur og uddannelsesinstitutioner. Imperiets kulturelle indflydelse strakte sig langt udover dets teritoriale grænser – herunder Vesteuropa – Afrika og Kina og inspirerede til megen middelalderkunst og fik også indflydelse på den senere islamiske kultur og påvirkede dermed hele den islamiske verden.                                                                                                                                              Mønter: De tidligste kendte mønter var præget i forskellige mest blyholdige materialer – dog kendes også bronze og kobberlegeringer, medens de senere for hovedparten er præget på tynde sølvplader med meget fine ciceleringer. Der kendes rigtig mange forskellige mønter i stærkt varierende kvaliteter, fælles er små bevarede oplag og de virkelig fine eksemplarer koster mange penge – herunder er gengivet 3 forskellige mønter.

                                                                                                                                         

Herunder er de 6 mønter jeg p.t kan tilbyde fra lager:   

 

M-252 – Arabiske Sasanian – Tabaristan provins, Abbasid guvernører. Hemidrachm, Windad Hormizd. ca AD 780-793 – Sølv        forside: buste vendt mod højre iført vinget krone med 3x stjerne og halvmåne i kant.                                                                                                        Rev: præst ved alter med 2 hjælpere – halvmåne over hoved med stjerne i 4 pos i kant  Vægt. 4,03 g Størrelse. 32 mm. Kvalitet næsten som  nypræget          Pris kr. 1075,-

M-360 – Khusro II (Parviz), 591-628 – rigtig flot sølvmønt 30 mmø og vægt ca 3 gr. Pris kr. 495,-

M-251 -Arabiske Sasanian – Tabaristan, Abbasid guvernører. Hemidrachm, Windad Hormizd. ca AD 780-793 – Sølv
forside: buste vendt mod højre iført vinget krone med 3x stjerne og halvmåne i kant.                                                                                                              Rev: præst ved alter med 2 hjælpere – halvmåne over hoved med stjerne i 4 pos i kant                                                                                                                               Vægt  2,04 g. Størrelse. 23 mm. Kvalitet: meget fin og tydelig prægning                 Pris kr 925,-
M-250  –   (AD 632-651) sølvmønt 
Draperet buste af Kuschrau d. 5.  vendt mod højre, iført detaljerede vægmalerisk krone, star-in-crescents i margen.
Præst foran alter med bånd flankeret af to ledsagere; tredobbelt grænse, stjerne-i-halvmåner i margen. Smukt ciceleret tryk – diameter 32-35 mm – vægt ca 4 gr.  Pris kr 925,-

M-357 -Draperet buste af Kavadh I, der regerede fra 499 til 531 e.Kr.  vægt 4,08 gram – diameter 29 mm Pris kr 435,-

M-362 – Yazdgerd III 632-651 AD pæn sølvmønt 30 mmø vægt ca 3 gr – Pris kr. 495,-

                                              M-359 – Tabaristan provins, Abbasid guvernører -Hemidrachm, Windad Hormizd. ca AD 780-793 – ca 3 gr – 30 mmØ   Pris kr. 175,- 

           

M-361 – Khusro II (Parviz), 591-628 – rigtig flot sølvmønt 30 mmø og vægt ca 3 gr. Pris kr. 595,-

 

.